Na vele duizenden scans gemaakt te hebben even het volgende


Direct naar Oma's kookboeken onderaan deze pagina?


Telkens wanneer u de standaardinstellingen van elk scan_2_pdf-programma of scannerinterface voor zwart-wit (ZW) gebruikt, krijgt u waarschijnlijk zeer matige tot zelfs extreem slechte scherpte resultaten. Bij diep inzoomen tegenvallende scherpte. Zoals 1), veel te lage resolutie, of 2), zelfde maar met kleur naar grijs omzetting ipv puur zwart-wit, of 3) in 16M bruine kleuren en eveneens veel te lage resolutie, of 4) met toch redelijke DPI maar nu foutief met gele achtergrond kleur.
Overal veel te lage resolutie (bijv. standaard 72 (bah), 120, 150 of 200 DPI en dat IS FOUT!) en veel te veel kilobytes door te veel kleuren of grijstinten, tot wel 16 miljoen kleuren voor puur zwart-wit!!!
De enige juiste manier is om het aantal tinten nivo's terug te brengen tot 2 ( = 1 bit), er bestaat alleen zwart of wit. Het resultaat is dan exact hetzelfde als een zwart-wit kopie op een standaard kantoor kopieer machine. De scan resolutie moet zo hoog mogelijk zijn (toegestaan door de "lage kilobytes"), het absoluut minimum is 300 en NORMAAL voor puur zwart-wit is 600 DPI, JA 600!! Ook altijd 600 DPI voor zwart-wit foto's (en dan scannen met "grey" instellingen). Om de enorme omvang te verkleinen, moet verliesvrije compressie worden toegepast in een verliesvrij beeld-formaat, en ook zo hoog mogelijk = TIFF met compressie FAX-G3 of bij voorkeur FAX-G4. Dit betekent ook: NOOIT een tussen (bewerkings) resultaat opslaan in JPG, NOOIT! Omdat het NIET verliesloos is! Het werkt met weggooi reductie en geen compressie (en het ondersteunt ook geen 2 kleuren, net als PNG of GIF). Dus, als je scans nog gaat bewerken om vegen en vlekken te verwijderen, sla dan ALTIJD op in TIFF-G4 of G3 (voor PSP-9). En puur ZW TIFF ook NIET met LZW compressie. Later sleep je de bewerkte TIFF's in Acrobat-Pro om de PDF te maken. Of alle TIFF pagina's van 1 document tegelijk voor 1 PDF!
Ik zal NOOIT scannen direct naar PDF, omdat ik volledige controle wil houden op alle tussenliggende edit stappen EN DAN PAS NAAR PDF.

Als u toch rechtstreeks naar PDF scant vanuit Acrobat Professional op de PC of met een kantoor machine, zorg er dan voor dat de scannerinstellingen 2-kleuren zwart-wit en 600 DPI zijn, en het zwart-wit-omslagpunt ergens halverwege of net eronder. Acrobat gebruikt intern automatisch ook TIFF-G4-compressie om de laagste kilobytes bij de hoogste resolutie te verkrijgen.
Laat de DPI, bijv. bij een OCR aktie, NOOIT verminderen tot 300 of 200 DPI.
Je hebt bij direct naar PDF scannen ook minder mogelijkheden om randvlekken weg te poetsen. Met een edit macro op de TIFF is dit meestal seconden werk. Op een kantoor machine kun je met wit papier eventueel een masker maken of opplakken.
Veel kantoor machines maken intern ook eerst een TIFF met FAX G3 of G4 of LZW compressie (voor grijs of kleur) en doen er dan een PDF jasje rond. En daarna eventueel export naar een email account. Of koppel Irfan aan zo'n kopieer machine met bijv. een ScanGear TWAIN interface. (netwerk ScanGear versie) Zie verder.


Z&W raster foto's in drukwerk?? Ga eens naar 1200 DPI met gereduceerd (lichter) omslagpunt, probeer eens GEEN grijs instelling voor screenpixel (screen/raster) prints! Grijs bestaat nl. niet in gedrukte Z&W-materiaal! Je hoeft alleen de fijnste pixels in puur zwart-wit te scannen. Maar het kan ook anders....

Een tweetraps methode met grijs/raster afbeeldingen gecombineerd met tekst is om de tekst eerst zo zuiver mogelijk te scannen in slechts 2 kleuren 600 DPI (dat is dus alleen OK voor de tekst) en deze op te slaan als een TIFF-G3 of G4.
Scan de tweede keer de ZW-foto zo "licht" mogelijk, en scan deze in 256-grijs in exact dezelfde resolutie, dus ook in 600 DPI, sla deze nu op als TIFF LZW. Geef vooraf ook wat "instellings"-correctie in de minimale en maximale pixelinstelling schuifjes in het histogram. Maak de scan ook iets minder donker door aan het midden van de curve iets naar boven te trekken.

Nog een keer de details
Methode 1) met LZW
Scan dus TWEE keer met dezelfde DPI instellingen (=600), 2 kleuren ZW voor tekst (iets beter zwart) en 256 stappen grijs voor de grijze rasterafbeeldingen. Corrigeer het grijsbeeld voor het maken van de scan met de histogram en/of gammacurve schuifjes. Maak het ook iets "lichter", je kunt dit effect nog een keer toevoegen NA het scannen in je beeldbewerkings programma. Definieer een fris nieuw leeg blad in 256 grijs setting, plak de tekst uit de 2 kleuren ZW-scan in (met slechte volgelopen modderzwarte afbeelding, maar betere zwarte tekst) en plak over de afbeelding de gecorrigeerde/uitgeknipte lichte 256 grijze afbeelding van de tweede scan.
Sla in dit geval het resultaat (de 256-grijs file) op als (alleen!) TIFF met LZW-compressie. Het blijft nu een 256 grijsscan, maar nu met perfecte zwart-wit tekst zonder grijs. En ook GEEN grijze achtergrond.
Zie wat voorbeelden in deze PDF.

Details Methode 2) met FAX-G3
Soms is het mogelijk om bovenstaande lichtgrijze screengrid (raster) scan van een foto terug te zetten naar 2-kleuren (of eerst 16) met histogram/gamma edit (bovenaan bij wit iets vlak trekken). Scheelt veel in kilobytes. Je maakt het achtergrond grijs tussen de zwarte pixels daarmee weer wit. Zet het in een laatste stap om naar puur 2 kleuren ZW, en zie of dat aanvaardbaar is, test een paar instellingen. Plak dan deze mooie (bijgesneden) lichte schermafbeelding over de modderige zwarte tekstscanafbeelding. Het resultaat is een perfecte en zuivere 2-kleurenscan die kan worden opgeslagen als een erg klein TIFF-G3- of G4-bestand.

De opgeslagen TIFF kan naar Acrobat Pro worden gesleept om er een PDF van te maken. Ook het printresultaat is perfect.

Een zeer schokkend mooi resultaat van wat eenvoudig mogelijk is, ziet u op een paar voorbeeldpagina's in deze PDF, hierboven ook al genoemd. Moiré effect is ook minimaal. (Gescand uit het hoofdstuk Magnetic Ceramics uit het boek Electronic Ceramics van Lionel M. Levinson). Dat ziet er nu eens uit zoals het hoort en kan makkelijk verwezenlijkt worden.

Nogmaals: zonder een afbeelding van 256 grijs bewaart u scans ALLEEN als TIFF, met G3- of G4-compressie.
Met grijs, alleen dan opslaan als TIFF-LZW.
Sla NOOIT, NOOIT van zijn leven een ZW-scan op als JPG of als een afbeelding met 16 miljoen kleuren. Ik erger me groen (cyaan) en geel aan de vele troep op het web en ook in bibliotheken. Ik heb in ieder geval meer dan 2500 pagina's met de hand verwerkt.
Het meeste daarvan is te vinden op mijn site en hier: in de Archive.org bibliotheek in San Fransisco.

zoeksleutel: PE1ABR, dit heb ik overal in de beschrijving verstopt, daarmee makkelijker terug te vinden......

Voor pagina's met steunkleur (geen foto's) is reduceren tot 256 kleuren (na bewerken!) een optie om de kilobytes te beperken. Zoals in de Dr. Blan verzamel uitgave. Let op: 50 MB! Ook 300 DPI ipv 600 is soms noodzakelijk (in de Dr.Blan in 256-kleur), vooral als het echt met 16 miljoen kleuren moet. Ook auto foto oppep geeft soms een frisser beeld. Zoals mijn bewerkingen van de 600 pagina's BLAN blaadjes op deze site.
Hier een voorbeeld boek van redelijke resolutie (slechts 300 DPI) en totaal foute beeldinstellingen en hoe ik dit bewerkt heb met een turbo macro tot een fris resultaat, zelfs geschikt voor herdruk in een copyshop!


In de scanner (driver) software is een grote hoeveelheid beeld opslag mogelijkheden meestal beperkt. Verder is het met 1 klik een repeterende automatische scan maken van een heel boek ZONDER steeds bestandsnaam en file type op te geven ook beperkt. Meer automatisme en snelheid is nodig als je 50 - 250 pagina's achter elkaar wil doen............
Het programma Irfan is met een prachtige opslag automaat uitgerust en kent ook 20 verschillende file types voor automatische opslag.
Je start Irfan, zorg dat daar alle settings goed staan voor naamgeving, oplopende nummering en file type en start vandaaruit je scanner interface. Die doet nu NIETS anders dan via de vele instellingen een scan maken ( zwart-wit, 256 grijs, 256 kleur, 16M kleur) en 300, 400 of 600 DPI. Steeds 1 klik op de scan knop is OK. De scan bitmap gaat direct naar Irfan. Irfan zorgt voor automatische naamgeving en opslag. Deze tweetraps raket verwerking had vroeger de naam TWAIN interface.

Nog meer handigheidjes.
Meet met een duimstok de exacte bladzijde maat van je boek op. Stel dit VAST in in je scanner instellingen. Alle pagina's exact dezelfde maat is wel zo netjes.
Zorg dat op een makkelijke plek NAAST de scanner glasplaat (ervoor, ernaast of bij mij meestal erachter) op dezelfde hoogte een houten blok of steun ligt waar de "andere" boek pagina helft op steunt zonder dat het vel op de glasplaat steeds verschuift. Het kan heel tricky zijn, maar ik gebruik als aandruk middel NOOIT het scanner-deksel maar een aantal (2 of 3) blokjes van een paar ons om het boek wat aan te drukken, vooral voor de rug neem ik het zwaarste blokje. Scheelt veel zwarte randvlekken op de scans.
Wees extreem voorzichtig, als je wat uit je handen laat vallen is het scannen gelijk afgelopen. Bij deze scan methode staat bijv. iedere oneven pagina op zijn kop. Geen probleem, bij het maken van een schoonknip macro voeg je bij de oneven versie een 180 graden rotatie toe. Macro bewerkings opslag in een aparte "bewerkt" map met alleen bijv. een "p" met volgnummer, starten met "p000". Zorg voor het gemak dat de opslag nummering overeenkomt met de boek pagina nummering. Extra voorloop pagina's voor bladzijde 1 geef je een eigen nummering met een extra nul in de opslagnaam, de frontplaat wordt dan p0000. Moet je ergens een extra leeg vel tussenvoegen (oneven = rechter vel), bijv. voor het gemak bij afdrukken, het extra tussenvel na de frontplaat wordt dan p0000a. Originele scan bestanden NIET overschrijven, bij een fout in de edit verwerking moet je terug kunnen grijpen.

Bij toepassen van netwerk scangear en een A3 kantoor machine gaat het boek-scannen sneller om twee naast elkaar gelegen pagina's in 1 keer (= 1 klik!) te scannen. In de bewerkings macro stop je later dan 2x een uitknip aktie met (na recording en macro edit) 2x de exacte pagina pixel maat. Zo had ik bijna 400 boekpagina's = 200 scans, binnen 2,5 uur klaar. Als aandrukmiddel kan je hier 2x een half of heel pak A4 gebruiken.


Mijn edit programma is nog steeds PaintShopPro-9, een oude XP versie. Maar die is ZONDER te installeren (werkt toch niet.....) op W10 toch prima werkend te krijgen vanuit een kopietje uit XP. Kopieer de hele mapstructuur uit een eerdere XP installatie echter NOOIT direct naar de standaard "Program Files" map, maar naar een zelf aangemaakte start map, bijv. "C:\Programs\" , dan heb je nooit rechten problemen.
Geldt ook voor vele andere oude software. Het kan nodig zijn (vooral onder W7 gemerkt) extra Runtime software te installeren (bijv. een oud DOTNET 3.5 pakket) of Acrobat-Pro om de Visual C 7.x libraries ook "aan boord" te krijgen in de Windows systeem mappen. Standaard staan ze in System32. Staan daar al bestanden met dezelfde naam, waarschijnlijk recentere versies, dan moet je die natuurlijk niet overschrijven. Waarschijnlijk alleen deze set noodzakelijk. Of kopieer ze in de PSP programma map erbij als je ze niet in de Windows\system32 map krijgt.
Als daar namelijk wat oude DLL's missen regent het helaas foutmeldingen bij het opstarten van PSP. GEEN probleem, NIETS verprutsen of aanpassen aan de PSP map of bestanden. Zorg er eventueel voor dat je (oude) software installeert die deze Visual-C modules "al bij zich heeft", en de register registratie doet. Dan werkt een oude PSP daarna probleemloos zonder installatie setup. Bij de eerste foutloze opstart worden ook alle ontbrekende PSP mappen vanzelf aangemaakt in het user profiel en in de %APPDATA% mappen

Wiki PNG en GIF info

Wiki TIFF info

Wiki JPG / JPEG info, alle vervelende JPG eigenschappen en manco's bij elkaar

Een ZIPper met een heleboel gebruikte scripts als voorbeeld.
LEES eerst de bijgevoegde TXT.



And now something completely different! Kookboeken en geen elektronica!

Op de Dr. Blan pagina vele perfecte scans van Elektronica boeken uit vervlogen tijden.
Op de Ferriet pagina's een paar duizend door mij bewerkte boekpagina's.
Met de zoekcode "PE1ABR" zijn ze ook te vinden op de site Archive.org.
Hier een aantal gescande en soms zwaar bewerkte boeken die ook erg oud zijn, maar op bovenstaande plekken niet thuishoren.

Oma Esther's (cursus-)kookboeken restauratie, en meer.....
(plaatje uit 2005)


Bij het volgen van kook cursussen zijn er aanbevelingen gedaan welke boeken aan te schaffen.
Dit speelde zo rond 1935 - 1937.
Voordat deze boeken volledig uit elkaar vallen heb ik scans gemaakt met in gedachten alle voorgaande gegevens en mede door het feit dat vrijwel alles dat op het web staat TOTAAL verkeerd gedaan is. Dan doe ik het zelf maar en meteen goed ook.
Dus: resolutie zo hoog als praktisch is = 600 DPI, kleuren/tinten zo laag mogelijk, dat is 2 = zwart en wit. Deze combi geeft het scherpste beeld en sterk gereduceerde kilobytes. Daar hoort slecht één verliesvrije opslagmethode bij = TIFF met G3 of G4 compressie. Hierbij wordt GEEN witinfo opgeslagen, alleen verliesvrij de zwarte info. Resultaat is copyshop kwaliteit en zeer geschikt voor herdruk.
Bij de conversie naar PDF zet Acrobat daar vervolgens onversneden een PDF jasje rond.
Toch grijs of kleur? dan kies je voor 256-grijs MINIMAAL 600 DPI en voor kleur noodgedwongen 300 of 400 DPI. En opslaan voor nabewerking in TIFF met nu LZW compressie. Na Gamma correctie (veel lichter maken grijsafbeelding) is deze soms toch als 2 kleuren op te slaan. In het oorspronkelijke drukwerk bestaan ook maar 2 tinten....................

Vrijwel alle bibliotheken scannen (oude zwart-wit documenten) in nutteloze 16 miljoen kleuren, en opslag in JPG of PNG om kilobytes kwijt te raken. JPG is TOTAAL ongeschikt om gescande tekst documenten met enige scherpte in op te slaan.

Opmerkingen
Deze oude boeken zijn uit puur historische en nostalgische redenen met heel veel moeite gerestaureerd en ook bewerkt tot bruikbare copyshop kwaliteit.
Echter:
Vrijwel alle beschreven methoden om vlees, groenten en fruit in te maken om lang te bewaren worden ten zeerste afgeraden omdat er heden veel duurzamere en gezondere manieren zijn. Denk aan de diepvries.

voorbeeld a)
Bij het inmaken van jam beschrijft men de OPEN potten te laten afkoelen en dan af te sluiten. Of er eventueel later iets op te plakken of op te gieten, zoals toen gebruikelijk paraffine. Zó moet je het tegenwoordig juist NIET doen. Met gebruikt nu stevige potten met klik deksel, of potten met de handige schroefdeksels van HAK. Hierin moet de jam KOKEND en PRUTTELEND in - zo vol mogelijk - en DIRECT dicht. Dan meteen ondersteboven zetten. Door de hoge temperatuur wordt hiermee tevens het deksel na-gepasteuriseerd en ontstaat er een behoorlijk kiemvrij vacuum. Met jaren houdbaarheid als resultaat! Goede potten kunnen tegen deze tijdelijk hoge druk.

voorbeeld b)
Bij het afwerken van brood of gebak na het bakken wordt vaak "afgeborsteld" met rauw eiwit. (Of suikerwater). Voor rauw eiwit is dit de ideale kweekplek van verse salmonella. Haal zo'n product 5 minuten voor het eind van de baktijd even uit de oven voor de "na-strijk" en zet het dan even terug om "in te branden".

voorbeeld c)
Bij het gebruik van krenten of rozijnen in brooddeeg is het sterk aanbevolen deze met lauw water intens te spoelen. En eventueel weer af te deppen of drogen. Vanwege het voorkomen van schimmelvorming zijn deze producten tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van één of meerdere schimmelwerende toevoegingen. Deze verstoren sterk de werking van de gist in het brooddeeg, gist is ook een schimmel achtige stof.



Oma's kookboeken restauratie, nummer 1


De Smakelijke Burgers- Boeren en Volkskeuken. Door Irma Snoeck - van Haute.
Deze versie is uit 1935. Dit is de 10e verbeterde uitgave. Met extreem monniken werk heb ik zeer veel vuil en verminkingen weggehaald. Het blijft echter een heel oud boekje. Maar het is geschikt gemaakt voor herdruk bij een copy-shop.

Er is door de drukker gekozen voor een vrij schraal lettertype / font. Om nog een redelijke druk te krijgen is er zwaar aangezet met de drukinkt. Hierdoor zijn ALLE kop teksten met een extreem vet font totaal dichtgelopen en verprutst. Vrijwel overal heb ik dus noodgedwongen "modder" weggepoetst in zo goed als ALLE vette karakters vanwege de leesbaarheid, of gewoon vervangen door opgeschoonde en gepoetste letters.

Op vele pagina's heeft dat moddervet aanzetten van de inkt bij de drukker toch nog onvoldoende geholpen en is de afdruk extreem schraal en geeft verminkte letters. Ook zijn opeenvolgende regels soms te vet of te schraal door fouten in de "hoogdruk". Op veel van die plekken heb ik tot op letternivo vervangende opgepoetste letters eroverheen geplakt. Een enkele keer is de rechter helft van 1 pagina vet en de linker schraal. Dat is lastig instellen bij het scannen.
Ook, net als in het volgende boek door teveel inkt, heel veel smetten tussen de letters. 120 dagen poetsen maar tot je er bij "neervalt".
Op heel veel pagina's zitten zelfs 100-den smetvlekken tussen de letters, soms 250 - 350 per pagina.
Als ik er ooit mee klaar ben heb ik zeker 60000 smetvlekken weggepoetst of letters vervangen....................

Eveneens heb ik hier en daar op 10-tallen plaatsen soms hilarische tikfouten ook maar weggehaald.
Ik lag soms in een deuk............
Een bladerdeeg bakje moest gevuld worden met fijn gekakte groenten en vlees.
Ik neem aan dat er iets anders moest staan. De zetter dacht even ergens anders aan...???...
In totaal zijn wel 100 zet-, taal- en spellingfouten weggehaald. In sommige alineas werden zelfs meerdere spellingen van hetzelfde woord gebruikt, dat kan ik natuurlijk niet hebben.......

De zetter / intikker heeft op sommige plaatsen, dus NIET overal!, behalve tikfouten, ook stompzinnige keuzes gemaakt door de combi "fi" of "fl" te vervangen door een munt combinatie symbool (florijn?), aanwezig op zijn zetmachine. Daardoor krijg je in een woord als "koffie" dan 2 verschillende "f-en" na/naast elkaar. Link koffie-fout
Als voormalig medewerker/serviceverlener in een uitgeverij / zetterij / drukkerij / kranten redactie kan ik me ergeren aan grafisch hobbyisme, knutsel en knoeiwerk....
Waar me dat irriteerde heb ik dat daarom eveneens weggepoetst. Het oorspronkelijke oude Nederlands is vanzelfsprekend NIET wegge-edit.
Deze bewerkte scan is dus een restauratie, geen scan-only, want die is totaal onbruikbaar voor afdruk.

Een grote versie van een kompleet overgeschilderde voorpagina.
Zoom in (+-klik) en verbaas je over de prachtige gerestaureerde scherpte.

copyright info:
Eigen highres 600 DPI zwart-wit scan en edit/poets bewerkingen
De Smakelijke Burgers- Boeren en Volkskeuken
Irma Snoeck - van Haute
10e druk uit 1935
Drukkerij Julien Leherte Delcour - Ronse


  tr

De Smakelijke Burgers-
Boeren en Volkskeuken.
Door Irma Snoeck - van Haute



Volledig schoongepoetste,
gerestaureerde en licht
bewerkte versie uit 1935

RUG bestand,
bruikbaar na inlijmen.
Zowel A4 als 1/2-A4 versie


Oma's kookboeken restauratie, nummer 2


ONS KOOKBOEKJE, uitgave van de Belgische boerinnenbond.
Deze druk is de 11e versie. Reeks C, Nr 2.
De 1e druk was uit 1927, deze is vele jaren later, ergens tussen 1935 en 1939 schat ik.


Er is ook hier door de drukker gekozen voor een vrij schraal lettertype / font. Om nog een redelijke druk te krijgen is er wederom zwaar aangezet met de drukinkt. Hierdoor is de iets vettere alinea kop-tekst door het hele boek gaan smetten, heel veel inkt vlekjes tussen de letters.
Met extreme moeite heb ik ook hier het meeste weggegumd om er toch iets moois van te maken.

Het is wat weggemoffeld op de site van het CAG Belgie, maar mijn scan van deze oude versie van dit boek wordt ondertussen genoemd!

copyright info:
Eigen highres 600 DPI zwart-wit scan en edit/poets bewerkingen
ONS KOOKBOEKJE, uitgave van de Belgische boerinnenbond.
11e druk. Reeks C, Nr 2.


  tr

ONS KOOKBOEKJE,
Belgische boerinnenbond

Volledig schoongepoetst
en gerestaureerd

RUG bestand,
bruikbaar na inlijmen.
Zowel A4 als 1/2-A4 versie



Een zeer vroege "premature" versie van nummer 1, nu uit 1918, toen nog met de naam "De Smakelijke Volkskeuken", van de blijkbaar toen nog ongehuwde Irma van Haute. Tweede druk.

Dit nu hier beschikbare afdrukbare boek is geconverteerd uit "Gefundenes Fressen" op het web. Ik zocht, om scanwerk te besparen, een beschikbare scan op het web van het boek in de versie bij nummer 1. Een Belgische bibliotheek (CAG) wilde blijkbaar de hogere beschikbare resolutie niet op het web zetten en wilde alleen laten zien wat ze hebben. Resultaat een klote resolutie van ongeveer 72 DPI en in donkerbruine 16 miljoen kleuren, shit pagina's in web postzegels. En vanzelfsprekend ook nog eens in het verkeerde JPG beeldformaat. Met vrijwel onleesbare tekst als resultaat. Als voorbeeld hier zo'n pagina web bestand. BAH. En dit is die pagina geworden na de onderstaande conversie slag. Ik heb ook daar een PSP macro voor geschreven.

Hoewel het resultaat verre van perfect is, is het toch bruikbaar, d.w.z. redelijk leesbaar.
Bewerking: 700 tot 900% bilineaire vermenigvuldiging (naar erg groot 600 DPI tussenbestand met maten iets kleiner dan een half A4). Dus tussenpixels berekenen. GEEN pixels oprekken! Dan kleur optimalisatie naar max. haalbaar zwart en wit nivo. Dan de volgende stap, met de hand de Gamma nog een keer extra uitrekken en krom trekken. Zwart-wit nivo's idealiseren. Conversie van 16 miljoen naar 16 kleuren. Nu een palet edit (macro) curve eroverheen, waarbij alles wat op geel lijkt wit gemaakt wordt en alles in de buurt van zwart wordt echt zwart. Dan een volgende conversie/reductie naar 2 kleuren zwart-wit. Met een laatste stap uit de macro knippen naar 2 exacte losse afdruk pagina's. Nu tussenopslag voor nabewerking in TIFF G3.

Als je de hopeloze scans van het web vergelijkt met de uiteindelijke vorm is het resultaat, hoewel een tikje wollig, toch niet verkeerd! En prima af te drukken.

Oorspronkelijke web locatie bij het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) is hier.

Na leuk contact heb ik de hogere resolutie gekregen (300 DPI - 16M RGB - TIFF-LZW). Na 5 à 6 weken monnik werk dag en nacht zijn ALLE vlekjes eruit en tevens wat gerestaureerd waar dat noodzakelijk was voor de leesbaarheid.
Het is echt een mooie versie geworden.
Latere versies hadden een oranje achtige voorplaat / kaft. Is mooi. Heb je geen oranje printer papier? dan gebruik je DEZE ingekleurde voorplaat.

Een voorproefje inzien van de high-res e06 en e07 om te vergelijken met bovenstaande?
Hier dezelfde 2 pagina's als hierboven maar nu conversie van 300DPI RGB-TIFF naar 600 DPI zwart-wit in TIFF-FAX-G3. En stevig opgepoetst.

copyright info:
Van Haute, Irma,
De smakelijke volkskeuken,
2de herz. verb. uitg.,
Ad. Hoste, Gent, 1918.
Centrale Bibliotheek KU Leuven, Plaatsingsnummer: A71309


  tr

conversie uit high-res
TIFF plaatjes




kookboek
eerdere versie
low res via CAG
web plaatjes



In de oorlogsperiode 1914 - 1918 zijn er veel initiatieven geweest om (mini) boekjes uit te geven om om te gaan met het minder beschikbaar zijn van luxe voedings middelen, zoals vlees. Uit nood geboren vegetarisch menu dus!
Hieronder een paar bewerkte stukjes "gefundenes Fressen". Grappige naam hiervoor.....


Misschien plaats ik nog meer boekjes, er zijn er zelfs van "meeheulers" die uitgaven deden tijdens WO-I voor Belgisch gebruik, maar alvast in de taal van de bezetter.
Waar zien we zoiets nu nog??????????????

Een leuke aanvulling is een Vlaams ---- Nederlandse woordenlijst, handig om aparte uitdrukkingen even in op te zoeken.
Het hier gelinkte PDF bestand is afkomstig van de site van Marc Verhoeven. Voor de rest zou ik die site links laten liggen. Teveel zweverig geleuter.

In deze boeken worden veel Vlaamse en oud Nederlandse termen gebruikt die niet meer zo bekend zijn.
Daarvoor heb ik dan zelf ook nog een extra verklarende woordenlijst gemaakt met uitleg over "vooroorlogse" termen die in deze oude boekjes gebruikt worden..



"Ons Dagelijks Brood"
Een dun mini boekje van Emma Lamont.
Het EERSTE Vlaamstalige huishoudboekje in zijn soort uit 1915.

Of schrijfster Emma Lamont van "twee walletjes" heeft willen eten is mij niet bekend, wel heb ik ontdekt dat er in hetzelfde jaar 1915 een Waalse (franstalige) versie is uitgebracht bij een andere uitgeverij/drukkerij. Ik kan er vrijwel niets van terugvinden. Wat ik wel gevonden heb in een blog is het beschrijven ervan en een totaal verprutste scan van de voorpagina. Hier een opgepoetste versie met een militaire stempel er op......

Slechts 40 pagina's, maar een leuk boekje.
Uitgegeven middenin de 1e Wereldoorlog. Veel voedings middelen waren overdreven duur vanwege schaarste. In dit mini huishoudboekje - GEEN direct kookboek, hoewel het daar wel over gaat - hoe om te gaan met schaarste. Maanden terug vond ik op het web scans van dit boekje die zo extreem verpruts waren dat opwaarderen eigenlijk geen zin had. Die staan bij CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis), 72 DPI, 16 miljoen kleuren en opgeslagen als verprutste JPG. Allemaal fout en BAH!

Na zoeken op de naam van de schrijfster kwam ik (uiteindelijk....) de bron bestanden tegen (de originele, te zien aan dezelfde vlekken), ze staan in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Ook niet optimaal maar redelijke goede resolutie van 300 DPI, helaas ook FOUT in kleur met 16 miljoen tinten, maarrrrrr opgeslagen als onversneden TIFF. Ik zag geen verliesloze compresse (met LZW), dus tientallen MB's per scan. Ook beschikbaar in gecomprimeerde PDF. Maar ik ben voor de TIFF gegaan, daar kan ik wat mee.......

Het volgende zien ze graag vermeld:

Info Het Werk bevindt zich in het publieke domein of wordt vrijgegeven met een CC 0 licentie. U mag het Werk en het mediabestand kopiëren, aanpassen en verspreiden. Bij gebruik ervan stellen we het op prijs dat u de minimale naamsvermelding of bronvermelding overneemt.

Minimale naamsvermelding HPfl 1813:73,13, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Bronvermelding Lamont, Emma, Lamont-van Hecke, A.E., Eerste huishoudboekje: ons dagelijksch brood : handleiding tot het bereiden onzer gewone spijzen, HPfl 1813:73,13, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience




Het was echt "gezellig" in 1917 tijdens WO-I. Op de voorpagina van het blad 't Landbouwleven waar de PDF info hiernaast uit geknipt is, tevens de melding dat 5 personen door de Duitse Krijgsraad tot "den dood door den kogel" veroordeeld zijn en dat is ondertussen uitgevoerd.

 
tr

Uit de Gentenaar 31-7-1915:
Druk bezette dames Lamont
Moeder en dochter???



tr

conversie uit HIGH-res web plaatjes



kookboek Lezing inhuren?
Uit 't Landbouwleven
20-sept-1917
Ook Irma van Haute (1e en 3e boek hierboven) staat in deze lijst

conversie naar ZW in PDF




"Het maken van Geleien, Confituren en Siropen."
Een dun mini boekje.


Slechts 16 pagina's, maar een leuk boekje. Helaas sterk verprutste scans van het CAG.
Om die bruikbaar en leesbaar te maken is ook hier een turbo conversie macro voor gemaakt.

Uiteindelijk veel betere originele 300DPI RGB scans gevonden, er is nu een 2e en 3e mooiere versie!

Bronvermelding goede originele scans
Het maken van geleien, konfituren en siropen en het inleggen, drogen en confijten van vruchten en groenten, HPfl 1528:62,3, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience




1e PDF icon: conversie uit low-res web plaatjes CAG, 1e versie uit 72DPI
wel iets vergroot formaat naar half A4


2e PDF icon: conversie uit high-res web plaatjes op de DAMS server
originele, wel erg kleine briefkaart maat
  tr

conversie uit high-res web plaatjes op de DAMS server
aangepaste half A4 versie


kookboek low res via CAG

kookboek mini orig. versie




"Laatste nieuwe recepten voor de dure tijd"
Een dun mini boekje, versie uit 1918.


48 mini velletjes info, bitmap conversie macro prima gelukt.
In die tijd was België bezet door Duitsland en werd er gebombardeerd en veel verrot geschoten.

Bronvermelding:
Couttellee, Laatste nieuwe recepten voor de dure tijd voor 1918, 784019, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience


  tr

conversie uit low-res web plaatjes



"Oorlogs kookboek", eenvoudige handleiding
Een mini boekje met meer dan 100 pagina's.

Uitgegeven in Nederland door Meulenhoff
Hier was blijkbaar ook schaarste en behoefte aan dit boekje
Deze 2e druk is uit 1918. Bewerkt wederom met een turbo macro.
Vanwege de leesbaarheid iets vergroot tot 15 x 23 cm.

Een veel scherpere 2e versie is nu ook beschikbaar. Ook 1,35x vergroot tot 15 x 23 cm.
Dus iets hoger dan standaard A5. Met verschaling wel afdrukbaar op A5. Op vol A4 is overkill, dus standaard afdrukken op A4 zonder verschaling en randen afknippen voor het inlijmen.


Bronvermelding:
Hollandsche Huisvrouw, een, Oorlogskookboek: eenvoudige handleiding ter bereiding van smakelijke, voedzame gerechten en vleeschlooze schotels uit de thans beschikbaar zijnde levensmiddelen met practische ervaring samengesteld,
C 30334:[82], Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  tr
conversie uit high-res TIFF plaatjes


kookboek eerdere versie
in low res via CAG



"Praktisch en Spaarzaam KEUKENBOEKJE", eenvoudig dun boekje (20 pag.)
Met info voor "barre tijden", ook uit 1918

Originele gevonden scans van extreem slechte kwaliteit, nl. 72 DPI in RGB-JPG. Als test heb ik van 1 pagina 80% van alle karakters vervangen door opgepoetste letters. Eigenlijk is er nog veel meer werk nodig aan meerdere pagina's, maar het grootste deel is nu voor 80% redelijk leesbaar.

Bewerkt wederom met een turbo macro.
En extreem veel monnik handwerk.

Een inkijkje in een originele echte klote scan (zoomen met CTRL dikke+ en -) en na heel veel conversie en edit handwerk. Na heel wat vervolg web zoekwerk nu ook in high-res conversie uit TIFF, dat ziet er dan ZO uit.


Na het vinden van veel betere scans (300 DPI in 16M RGB in TIFF) op de DAMS server ben ik weer opnieuw begonnen. Heb deze ook geconverteerd naar 600 DPI zwart-wit. Heel veel beschadigde teksten, maar hier was het zinvol echt restauratie werk te doen. Soms een pagina met vrijwel alles, soms was het al redelijk en dan vrijwel niets.
Er staat zoveel tekst op de kleine ( A5 = 1/2 A4) pagina's dat afdruk op vol A4 aanbevolen is. Het is nu voldoende scherp.

Bronvermelding:
Mannaert, L., Praktisch en spaarzaam keukenboekje, H 257135, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience


  tr
High-Res conversie
Afdruk op VOL A4




kookboek eerdere versie
in low res via CAG



"100 Recepten van het Oorlogskeukenboek om thans nog met goedkoope middelen voedzame eetmalen te bereiden"
Een dun mini boekje uit 1916, midden in WO-I in een periode van schaarste.
Dit is deeltje 2 uit een serie.

26 velletjes info, drukwerk van extreme matige kwaliteit. Misschien is de krantendrukpers wel gebruikt, want:
Het is samengesteld uit vele ingezonden briefjes aan de krant, het Nieuwsblad van Antwerpen. Er is een soort wedstrijd van gemaakt om veel feedback te krijgen.


Het is door de lage drukwerk kwaliteit niet mogelijk gebleken er iets moois van te maken, hoewel ik mijn best gedaan heb om de leesbaarheid sterk te verbeteren door vele vervangende letters te gebruiken. Misschien valt het wel mee............

Nog een toegift. De front pagina lijkt een iets rossig kleurtje te hebben. Ander papier? HIER een extra voorblad met zo'n kleurtje, te gebruiken bovenop het originele voorblad. De achterkant is leeg gelaten.


Bronvermelding:
Nieuwsblad van Antwerpen
'100 Recepten van het Oorlogskeukenboek om thans nog met goedkoope middelen voedzame eetmalen te bereiden', 2de reeks, Antwerpen, 1916
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience; Inv. nr.: H 260453


  tr

conversie uit tegenvallende high-res TIFF plaatjes





terug.gif
(Quick Menu)
Valid HTML 4.01 Transitional


scannen.htm
by Walter - PE1ABR - 2024-10-09