OPAMP Test Printjes

Een Rang is alleen maar een Rang als er Rang op staat.

Bovenstaande reclame kreet werd ruim 50 tot 60 jaar terug gebruikt om een snoepje (zuurtje) mee aan de man te brengen.
Een soort kreet die de "echtheid" ervan moest waarborgen.
Voor OPAMP IC's, gekocht via AliExpress, geldt tegenwoordig precies het tegenovergestelde. In heel veel gevallen zit er juist NIET in wat er op staat. De Engelse term ervoor is "rebranding". Ik spreek uit ervaring!
Voor een meetversterker project met OPAMPs waarbij ik een nauwkeurig gedoseerde en stabiele versterking (twee of drie maal exact 10x en vooraf gegaan door een x1 FET buffer) nodig had met een zo groot mogelijke bandbreedte GBW (= Gain Bandwith Product), bleek dat zeker 80% van de OPAMPs er NIET aan voldeed. IC's voorzien van een "valse" opdruk dus, soms bleek de gemeten 1/10 GBW bandbreedte (vergelijkbaar met -3 dB punt), bij een gain = 10, een factor 10 tot wel 100 !!! lager te zijn dan in de datasheets. Bij een verwachte -3 dB van bijv. 500 kHz tot 1 MHz was die slechts 35 kHz! Een enkele keer zelfs een zakje vol met DOA (Dead On Arrival), allemaal zo dood als een pier.

Er zijn een aantal Youtube video's beschikbaar van anderen die ook lekker aan het testen zijn.
Hier fake OP07 en
Hier nog meer en
Hier een 741 test
Hier een NE5532 test
Hier nog een NE5532 test


HUH, wat zijn OPAMPS eigenlijk? Ga dan eerst even hier kijken, bij Jos.
Een Engelstalige site is bijv. deze hier.


Een paar ouder standaard spul met behoorlijke frequentie beperkingen
opamp

741 (en 747/1458 duo)
torren       Open_gain
opamp
OP07 tor
Closed_gain
 
Waar veel OPAMP schakelingen by design ("ingebakken in het ontwerp") erg last van hebben is dat de max. haalbare vervormings vrije top-top uitgangs spanning bij het oplopen van de frequentie soms extreem snel (hyperbolisch) inzakt, zie bij de vele plaatjes hiernaast en hieronder.
Of het optreden van extreme driehoeks vervorming door beperkte stijgtijd (SR = Slew Rate in Volt per usec) al lang vòòr die max. 1/10 frequentie. Ik heb het dan over werkend op een voeding van bijv. 2x 15V = 30V totaal en een niet behaalde uitgangs spanning van 1 Veff = +/- 3 V toptop. Vooral bij x1 (FET-)buffer gebruik in extreme mate. En (FET-) IC's voor hogere f zijn weer niet erg geschikt voor x1 buffers. En x1 buffers weer niet OK voor max. f-bereik. De (Torren) AD817 (videodriver) is zo gek nog niet....
De allereerste OPAMP series hadden nauwelijks extra interne hoge-f terugkoppeling en oscilleerden enorm bij afwezigheid van zo'n extern terugkoppel C-tje. Voorbeeld o.a. de 709 en 101, 201, 301 serie. Latere OPAMPS, 741 en anderen, hadden al wel extra stabiliteits terugkoppeling ingebouwd. Met stijgtijd reductie tot onder de 1 V/usec tot gevolg.
Nu zijn er zelfs stabiele kampioenen (LT1363) met een SR = 1000V/usec en een GBW van 70 MHz en meer!!!



Een rijtje MOS / JFET voor o.a. buffers
opamp
CA3140 MOSFET
Open_gain
opamp
OPA604 JFET
Open_gain
opamp
OPA134 JFET
Closed_gain
opamp
OP275 duo JFET
Open+closed gain vergelijk
opamp
TL081 / 82 / 84 JFET
Open_gain



Wat behoorlijk "sterk spul"
opamp
LT1357 Tor
Open_gain
opamp
LT1360 Tor
Open_gain
opamp
LT1363 Tor
Open_gain
opamp
AD817 Tor
Open_gain
opamp
OPA828 JFET
Closed_gain


Standaard kwaliteits materiaal
opamp
OP27 Tor
Open_gain
opamp
OP37 Tor
Open_gain
opamp
NE5534 tor
Closed_gain
opamp
LT1037 tor
Open_gain
opamp
OPA627 - OPA637 JFET Open_gain


Dat verschil in toepassing (x1 buffer, of minimaal gain = 5) zie je soms aan de beschikbaarheid van 2 versies van exact hetzelfde circuit met iets andere inwendige roll-off (tegenkoppeling via een C), zoals het duo OPA627 en OPA637, de jongere (betere) broertjes van het duo OP27 en OP37. Het verschil in GBW is vrij groot, de "27" werkt stabiel in "x1" mode, de "37" oscilleert daarin. Bij een gain boven de 5x heeft de "37" echter een stabiele grotere bandbreedte en is dan een betere keus!

Bij de "600" serie is de GBW ook nog eens 10x hoger! De ontwikkelingen gaan nog steeds door, onlangs is de nieuwe OPA828 op de markt, die moet de OPA627 en OPA827 gaan opvolgen. Ook van de iets oudere OPA827 is ondertussen een (dure) oplichtings variant via Ali verkrijgbaar. Deze haalt bij -3dB wel 100 kHz i.p.v. 5 MHz.
En er zijn plots offset R's meetbaar die NIET terug te vinden zijn in de datasheets! Na twee of drie mislukte Ali aankopen van alleen al deze twee types is een dure aankoop via Mouser of Digi-Key dan uiteindelijk toch goedkoper!


Alle bovenstaande technisch resumerend :

Afgezien van de standaard frequentie curve en het -3dB afvalpunt is de onvervormde top-top uitgangs spanning mede afhankelijk van enkele parameters uit de datasheet die je kunt zien als een variatie van hetzelfde. Allereerst de getalwaarde GBW = Gain BandWith product. Dit is de versterking maal max. frequentie. Bij een gain = 1 heb je het GBW getal (Geldt alleen bij zeer kleine spanningen!!) , bij een gain = 10 een 1/10 deel ervan, enzovoort. Nogmaals, deze f-waarde haal je dus alleen met heel kleine top-top spanningen. Dat effect zie je dus in de plaatjes. De beperkingen van het -3dB punt kan al veel eerder optreden door het volgende effect.

De stijging (flank vertraging) van een blokgolf, of de onvervormde maximum top-top waarde van een sinus, kun je ook uitdrukken in de Slew-Rate, de SR waarde in Volt per usec. Wanneer de sinus top-top uitgangs spanning te groot wordt krijgt die een soort driehoek vervorming. Voor onvervormde sinus weergave is een SR nodig van minstens 2 * pi * f * Utt. Of liever wat meer....

Soms is de SR wel bekend en de GBW niet. Een schatting is te maken voor 0,1 Vtt uit door GBW = SR / 0,628. (0,628 = 0,1V * pi * 2)
Soms rekent men met 0,05 V of gewoon een factor 0,35 onder de streep. Dit klopt niet altijd, het is slechts een indicatie. De exacte berekening van wat minimaal nodig is bij een bepaalde top-top uitgangsspanning, is bijv. zo: f = SR / (2 * pi * Utt)
De omgekeerde formule van hierboven dus.

Een betere technische uitleg vind je bijv. hier en hier.
En om het nog mooier te maken is hier een prachtige "studie" video waarin alles perfect wordt uitgelegd.

Om nog kompleter te zijn dan ook maar tegelijk een uitleg video over de offset spanning en correctie mogelijkheid.

Behalve de frequentie afhankelijke maximaal (snelheids-) beperking in Utt is er eveneens de "standaard" frequentie limiet. Het -3 dB inzak punt speelt ons soms al veel eerder parten en zorgt ervoor dat we de maximaal output uit deze slew-rate grafiek helemaal niet halen volgens de regel gain = 10x bij 1/10 GBW factor. Het best om dit te beoordelen is de grafiek "closed loop versus frequency", indien beschikbaar, eveneens te bekijken. Soms is alleen de OPEN loop versie beschikbaar, de bruikbare -3dB kun je gerust iets lager inschatten ..... Bij de meeste GBW plaatjes zit dit extra plaatje verborgen in de extra klik-link eronder.

opamp


Oude layout films in PDF
Aangepaste nieuwe versie in PDF

  Als je 50 tot 100x zo'n vergelijkings test wil doen in een simpele testschakeling gaat/gaan het voetje, of zelfs de IC's, dit niet overleven.
Dit deed mij een multifunctioneel test schakelingetje op gaatjesprint met een ZIF-voet ontwerpen. ZIF (Zero Insertion Force) is een IC voet met een hefboompje, in de brede versie 30 - 40 jaar terug veel gebruikt voor EPROMs.
Na bruikbare test ervaringen is er een echt printje ontworpen met een (beschikbare) smalle 16-potige ZIF-voet en een eigen adapter voeding. En makkelijk aanhaakbare draad linkjes voor meetsnoeren en probes. Op de linker helft van een 16-poots ZIF zijn de 8 pennen voor "enkele" OPAMPs met offset test mogelijkheid, het rechter deel is geschikt voor duo-opamps. De voeding was hier enkel plus en min 15 Volt. Dit was voor de meeste OPAMPs OK.

Totdat ik een paar TLCxx IC's opgeblazen had..... Die bleken bijv. NIET geschikt te zijn voor max. 2x 15 Volt, maar voor max. 2x 8 Volt of 2x 12 Volt. De nieuwste HF/ Video chipjes waren zelfs voor 2x 2,5 Volt (of enkel 5V) of 2x 5 Volt. Als je enkel deze kleine versie bouwt kun je ook de 7808/7908 voeding toepassen, dan is de schakeling geschikt voor veel meer OPAMPs.

Op de testplek voor één enkele opamp is tevens voorzien in een test mogelijkheid van de offset bijstelling, zowel indien aan de plus geknoopt, en ook mogelijk indien aan de min.
In latere versies is ook de mogelijkheid toegevoegd om behalve +1x en +10x ook -1x en -10x in te stellen.
Voor de alleroudste opamps vóór de standaard "741" (met interne feedback) is er nog de mogelijkheid extern een anti oscillatie C-tje op een jumper toe te voegen. Zoals noodzakelijk bij de bejaarde "301" en de "709".
Ter vergelijk met bovenstaande plaatjes hier de toch wat beperkte output/frequentie curve van de "741" enkel / "747" duo. Ook toepasbaar voor de "1458" variaties.

opamp

Foto hierboven 1e versie 3
Layout films versie 3d in PDF

  Ook 14 potige IC's met 4 OPAMPS in 1 omhulling (zoals TL074 of LM324) waren in de eerste versie niet te testen om te vergelijken. Dit zette me aan om de turbo print versie te ontwerpen met ZIF plaatsen voor 1x opamp in 8 pins, 2x opamp in 8 pins en 4x opamp in 14 pins. Met instelbare, in vaste stappen omschakelbare plus en min duo-voeding met de waarden 2x 2,5 , 5, 8, 10, 12 en 15 Volt. Voor het insteken en uithalen van de OPAMPS wordt de voeding vanzelfsprekend UIT geschakeld. Mede door een niet te voorkomen technisch "manco", de voedings switch heeft vrijwel altijd verbreek voor maak contacten (= standaard), hierdoor springt de spanning ALTIJD iets omhoog tussen de schakelstappen met lagere spanning dan 15V. Dit kan destructief zijn!!! Dus let op de juiste bediening.........

Er is daarom voorzien in een "adapter aan" LED en 2x (plus en min) een OPAMP spanning "aan" LED. Aan de rand van de print (en halverwege) is de spanning eventueel af te tappen voor andere test projecten. Of om er eventueel 1x een mini-metertje van Ali op aan te sluiten tussen plus en massa als "veiligheids" spanning indicatie.

Na de eindmontage kan er eindelijk getest worden met 4-voudige opamps. TL084 gedraagt zich precies hetzelfde als de enkele TL081, niet vreemd, zoals verwacht. Echter........
De LM324 van vele fabrikanten hebben allemaal duidelijke (dezelfde) cross-over vervorming bij 10x (plus) instelling. In 1x stand weer niet of nauwelijks. Dit blijkt, na enig zoeken, normaal te zijn door de klasse-B eindtrap. Duidelijk een ontwerp bug. Een verschuiving naar meer klasse-A werking krijg je door een extra ballast-R van de uitgang naar de min voeding aan te sluiten. Er moet ongeveer 0,5 à 1,5 mA extra stroom lopen.
Na weer opgedane ervaring komt er een versie-3 van de print aan... Rond de 14-pens voet wordt de zaak zo aangepast dat de 2 onderste van de 4 OPAMPs werken als "plus" versterker, zoals nu, met het verschil dat 1 van de twee 10x hoogohmiger wordt (10K - 100K) i.p.v. nu alles 1K - 10K.
De 2 OPAMPs aan de bovenkant van de print worden "min" versies, met nog steeds elk 1x en 10x instelling. Tevens 1x laagohmig en 1x hoogohmig.
Bij de rechtse in de 16-polige voet (de bovenste OPAMP) van de duo set wordt ook aangepast naar "min" x1 / x10. De onderste blijft zoals nu, dat is "plus" x1 / x10. De linkse locatie in de 16-polige voet voor enkelvoudige OPAMPs had al een wat complexe plus-min omschakel mogelijkheid. Die blijft zoals nu. En met lagere R's, vanwege max. haalbare frequentie testen. Anders speelt de parasitaire C van een paar pF al parten.
En opamps met zwaar afwijkende aansluitingen zijn altijd met een aangepast verloopvoetje te testen, zoals het voetje voor de 747.

Will be continued in version-3...... Alvast de nieuwste layout films V3d inkijken in PDF?

Wat resultaten

Een zakje OP37G in DIP8 besteld via Ali. Test in plus en min mode bij duo 15V voeding. Bij 1 kHz audio ==> het werkt. De werking was echter vreselijk bij hogere freqenties. Bij 12Vtt uit (bij 30V voeding!) vervorming al bij 7 kHz, bij 1,2Vtt uit inzak en vervorming bij 70 kHz. Na heel wat vergelijk komen ze exact overeen met OP07, een "DC" instrumentatie versterker. Oplichting dus. Later een reepje OP37G in SMD besteld. Testen m.b.v. een handige soldeer verloop module. Exact hetzelfde resultaat. Ook FAKE, ook OP07 in vermomming.
Veel later ook goed bruikbare soldeer vrije SMD verloop adapters gevonden bij Ali. Alleen de 150mil versie blijkt bruikbaar om standaard SMD SOIC8 OPAMPS mee te testen. Ontworpen als SMD programmeer adapter voor serieële EEPROMS.

Via Ali ook nog een SMD JFET duo variant van de OP27 (tor) binnen gekregen, type OP275. GBW = 9 MHz. Kijk zo hoort het: 1,2Vtt -3dB inzak en start vervorming bij 1,2 MHz in x10 mode. Zo hoort het.
Naast de OP37G ook veel oplichting ervaren met OPA604 2 variaties, OPA134 meerdere variaties, OPA627 meerdere variaties, OPA637 meerdere variaties, zelfs van de OPA827 en nieuwste OPA828, beiden alleen in SMD, enz.
Van de OPA134 ook zelfs een zakje DOA, zo dood als een pier.....
De ALI restitutie voorziening blijkt lang niet zo fraai te zijn als ze voorstellen: als het product er uit ziet als echt (toon dit aan met een foto!) , en met juiste type nummer opdruk dus, dan is dat het ook. Ondanks dat de werking er NIET bij past. Weg geld voor een waardeloos product. Zijn we weer terug bij de openings zin: een rang is alleen maar......

Een aantal opgepoetste schema krabbels
opamp

Voorbeeld meting invulvel

opamp

Opgepoetste kladjes met schema 1e versie en simpele voeding

opamp

Opgepoetste kladjes met meer complexe schema 3e versie en instelbare voeding

opamp
Spin-off: Als er bedrog is, wat zit er dan in de omhulling? Vergelijking Offset-R metingen.

opamp

Spin-off: Te verwachten lekstroom bij diodes gebruikt als "lekvrije" ingangs beveiliging van Opamps

opamp

Spin-off: OPAMP keuze lijst / selection list. +/- gesorteerd op offset

opamp

Een OPAMP info velletje van Mouser om aan de muur te hangen


Een selectie van enkele opvallende OPAMP PDF documenten

Op zoek naar de perfecte OPAMP
opamp

LM741, idem voor duo LM747 en LM/MC1458. De antieke basis OPAMP met actieve interne roll-off.

opamp

OP07, de verbeterde opvolger van de 741, nu erg verouderd en alleen voor DC tot enkele kHz bruikbaar.
Zoek plaatje 17 eens op.

opamp

OP27, de verbeterde opvolger van de OP07, WEL geschikt als x1 buffer met beperkter f-bereik.

opamp

OP37, de verbeterde opvolger van de OP07, NIET geschikt als x1 buffer, maar veel hogere f-bereik daardoor.
Meerdere leveringen via Ali, DIP8 en SOIC8, ALLEN oplichting!

opamp

OPA37 en OPA27, door Texas Instruments iets opgewaardeerde versie van de standaard OP27 / OP37.


opamp

LT1037 / LT1007, door Linear Technology uitgebrachte versie van de standaard OP27 / OP37.
Deze aankoop via Ali is OK, zie tabel.

opamp

NE5534, Philips - Signetics variant van de OP37. Min. gain = x3, scheelt niet veel met OP37, uitwisselbaar, vrijwel gelijkwaardig. De NE5534 is dus single, NE5533 = dual "OP37" versie. De NE5532 is ook een dual versie, met meer interne feedback, x1 is nu stabiel OK, karakteristiek nu meer gelijk aan de OP27 (single)

opamp

OPA627 / OPA637, J-FET opamps, de verbeterde opvolgers van de OP27 en OP37.
Met beperkt tot 100 mV beiden bruikbaar tot 10 MHz. Abnormaal hoog prijskaartje.
ALLE goedkope Ali spul is oplichting!!! Ik heb er helaas vele variaties van.

opamp

OPA827, J-FET opamp, alleen in SMD. GEEN externe offset trim noodzakelijk en aangesloten.
Laatste Ali aankoop ook weer oplichting: wel offset-Rs meetbaar en max f (10x gain) = 100 kHz.

opamp

OPA828, de laatste ontwikkelingen zitten hierin, bijv. als vervanger van de OPA627 en zelfs de OPA827
alleen in SMD, maar met een DIL hulpstukje ook daar toe te passen. GEEN externe offset trim.
Na een bestelling met de verkeerde verpakking is, niet fraai, ook deze werkend.

opamp

OPA604, prima J-FET buffer, helaas niet extreem hoge frequentie bij enkele Veff uit, dan bruikbaar tot 2 MHz.
Met beperkt tot 50 mV bruikbaar tot hopelijk 5 MHz. Helaas is het -3dB punt snel bereikt.
GEEN ENKELE via ALI werkt correct, allen oplichting!

opamp

OPA134, prima J-FET buffer, de helft minder dan de OPA604, bruikbaar tot 300 à 400 kHz in x10 mode.
Met beperkt tot 50 mV in x1 mode bruikbaar tot max. 2 à 3 MHz. Velen via Ali is oplichting!

opamp

setje LF355, LF356 en LF357, J-FET Opamp, eigenlijk zo gek nog niet.
LF356 in x1 mode < 100 mV tot 4MHz, in x10 mode < 100 mV 250 - 500 kHz.
LF355 low power, beperkte f-bereik; LF 356 meer standaard, ook x1 buffer; LF357 geoptimaliseerd voor hogere-f, daarom oscillatie in x1 mode.

opamp

LF411, J-FET buffer, een kwart van het bereik van de OPA604, bruikbaar tot max. 250 kHz in x10 mode.
Met beperkt tot 50 mV in x1 mode bruikbaar tot max. 1 MHz. Velen via Ali is oplichting!

opamp

OP275, prima duo J-FET buffer, een fractie minder dan de OPA604, bruikbaar tot 1,2 MHz.
Met beperkt tot enkele 100 mV bruikbaar tot 2,5 MHz.

opamp

CA3140, MOSFET input, de oude vertrouwde FET buffer. Enkele Volts bruikbaar tot 500 kHz.
Met beperkt tot 100 mV bruikbaar tot zeker 1 MHz.

opamp

TL081, J-FET input, ter vergelijking met hierboven.
Vrij snel al ernstige vervorming, onbruikbaar boven 300 kHz.

opamp

LT1357, een topper

opamp

LT1360. een topper - ietsje hoger in f

opamp

LT1363, een topper - nog ietsje hoger in f. In sommige schakelingen kan deze de AD817 (zie verder) vervangen.

opamp

OPA1611 (en OPA1612 duo) - alleen in SMD, aanbevolen als ingangs versterker voor audio eindtrappen

opamp

AD817, Een opvallende torren opamp, bedoeld als video buffer als alternatief voor laagohmige current feedback IC's.

opamp

OPA454, alleen in 8 pens SOIC SMD, een hele "rare eend" in OPAMP land. 2x 50V = 100V toelaatbaar, I-uit tot 50 mA!
Een ideale OPAMP voor lastige analoge schakelingen, zoals voedingen met hogere spanningen.
GEEN ENKELE via ALI werkt correct, soms niet eens als opamp. Puur afval!





Resultaten van enkele metingen die redelijk voldoen aan de datasheets

IC

techno type

Datasheet

I in mA


Gemeten

I in mA
NS = No Signal
S = Signal

Datasheet GBW

max.-3dB 1/10 f
bij 10x gain
en erg lage Utt

Slew-Rate / SR
in V/uSec
x1 max. Utt uit
Meestal "plus" circuit

10Vtt = 3,5Veff
3Vtt = 1Veff
300mVtt = 100mVeff

dist. = vervormingspunt
x10 max. Utt uit
Meestal "plus" circuit

10Vtt = 3,5Veff
3Vtt = 1Veff
300mVtt = 100mVeff

dist. = vervormingspunt
extra opmerkingen
741
747 is duo versie
tor
1,7 - 2,8

0,89

0,437 - 1,5 MHz
via SR/0,35
zie datasheet
SR = +/- 0,3 - 0,7
--

0,3Vtt -3dB bij 90 kHz
3Vtt -3dB bij 70kHz
10Vtt dist. bij 25-30 kHz
eindtrap met klasse-A ruststroom instelling

Met "zener" en duo emitter -R
747

tor
+/- 3,3

3,85

0,437 - 1,5 MHz

SR = +/- 0,3 - 0,7
--

PLUS 10x
0,3Vtt recht 110 kHz,
-3dB 220 kHz
3Vtt recht 105kHz,
-3dB 195 kHz
10Vtt max. 70 kHz,
△dist. bij 100 kHz

MIN 10x
0,3Vtt recht 145 kHz,
-3dB 300 kHz
3Vtt recht 130 kHz,
-3dB 215 kHz


met verloop stukje
afwijkende pinning
1458
1458 is ook duo 741
tor
2,3 - 6

2 amps samen
1,83




SR = +/- 0,2 - 0,8
0,3Vtt x1+ recht +△dist. punt = 1,7MHz
0,3Vtt x1- recht +△dist. punt = 600kHz

3Vtt x1+ recht +△dist. punt = 300kHz
3Vtt x1- recht +△dist. punt = 250kHz

0,3Vtt -3dB bij 170 kHz
3Vtt -3dB bij 60-70 kHz
10Vtt △dist. bij 30-50 kHz

schakeling zelfde als 741
LM324

4x tor
1 - 3

1,25

4 opamps
1 MHz

SR = ?

0,3Vtt -1x recht=300k, -3dB >550k
3Vtt +1x high-Z => cross
+R=10K, high => OK


Low-Z 1k-10k
0,3Vtt recht --> 75kHz,
-3dB bij 125kHz

3Vtt recht --> 50k, -3dB bij 75k
3V = cross dist.
+10k-->min = OK

High-Z
0,3Vtt -10x recht 55k, -3dB 100k
3Vtt 10k-100k
NO cross
recht--> 30k, -3dB = 75k
+ △ dist.
ruststroomloze klasse B eindtrap
ontwerp BUG!
crossover vervorming!

met extra ballast-R met 0,5 à 1,5 mA naar min-voeding meer
klasse A bedrijf


Zie hier het afschuwelijke resultaat! door deze bug
en de verbetering
met slechts 1 extra R
per opamp
OP07

Tor
2,5 - 4 mA
(2x 15V)

2x 12V 2,69
2x 15V 3,25


0,4 - 0,6 MHz
max. f = 60 kHz

SR = max 0,1 - 0,3
0,3Vtt △dist.punt < 250 kHz

0,3Vtt recht +/- 18kHz
-3dB 67 kHz

3Vtt start dist. +/- 20 kHz

Offset-R 1en8 naar +
= 7K8 / 8K3

eerdere oude 10x meting
12Vtt max. = 5,5 kHz
1,2Vtt max = 45 kHz
OP05CZ
(PMI)

tor
3,33

3,35

0,4 - 0,6 MHz

SR = max 0,1 - 0,3
0,3Vtt dist. 200 a 300 kHz

0,3Vtt recht +/- 40kHz
-3dB 100 kHz

3Vtt start dist. +/- 30 kHz



OP27G
(PMI)
(Ali)
tor
3,33

3,31

8 MHz
(min. 5)

10x-f max 500kHz
SR = 2,8
0,3Vtt recht -> 1,6 M + start dist.

3Vtt recht+start dist. = 240 kHz

0,3Vtt recht = 400k, -3dB = 850k

3Vtt recht > 240k, -3dB + dist.= 400kHz

12Vtt max. = 70kHz

OK, combi meerdere IC's

sloop IC's via Ali
OP27G
locaal
tor
3,33

3,42

8 MHz
(min. 5)

10x-f max 500kHz
SR = 2,8
0,3Vtt recht -> 2,3M + start dist.

3Vtt recht+start dist. = < 300 kHz
0,3Vtt recht -> < 500 kHz
-3 dB < 950kHz

3Vtt recht < 300 kHz,
-3dB + dist. 450 kHz

+10x test met 12Vtt
=70 kHz △distor.
450 kHz max. = 2Vtt

locale aankoop
OP37G

(Digi-Key)

tor
+/- 3

NS 3,8
S 4

63 MHz
(min. = 40)

SR = 17
(min. = 11)

+1 ==> kan niet, osc.

min. gain = 5

0,3Vtt kleine piek 1,3 MHz
recht tot 1,8 MHz
-3dB = 3 MHz, no dist.

3Vtt piek + start dist.=
< 1 MHz

10Vtt dist start > 400 kHz


alles via Ali = Fake
zowel DIL als SMD
LT1037

ALI

tor
+/- 2,25

3,18

2,85

3,59

60 MHz
(min. 45)

SR = 11
+1 ==> kan niet, osc.

min. gain = 5

0,3Vtt plus 10x
a) +3db piek = 1,25 MHz
-3dB = 2,2 MHz
b) +3db piek = 1,25 MHz
-3dB = 2,2 MHz
c) +3db piek = 1,25 MHz
-3dB = 2,2 MHz

3Vtt plus 10x
a) +3 dB piek = 780 kHz
-3dB en △dist. = 1,2 MHz
b) +3 dB piek = 750 kHz
-3dB en △dist. = 1,0 MHz
c) +3 dB piek = 900 kHz
-3dB en △dist. = 1,3 MHz

10Vtt max. recht + start △dist. = 400 à 450 kHz

niet geschikt als x1 buffer,
geeft oscillatie.

lijkt een goede OP37 clone

offset-R test:
a) 7-1 = 2k808, 7-8 = 2k799
b) 7-1 = 3k282, 7-8 = 3k327
c) 7-1 = 3k097, 7-8 = 3k130

OPA37GP
(Reichelt)


tor
3,3 - 5,7

2,87 - 2,99

45 - 63 MHz

SR = 11 à 12
+1 ==> kan niet, osc.

0,3Vtt start inzak -3dB = 1,5 MHz, geen △dist.
3Vtt OK=650 kHz, fout=1MHz

10Vtt dist.350-400 kHz

OK

NE5534

tor
4

S = 3,97

NS = 3,88
10 MHz

SR = 13
0,3Vtt recht +/- 5 MHz
geen osc.

3Vtt recht + start dist. 1,2 MHz
0,3Vtt recht 2 MHz
-3dB 3 MHz

3Vtt recht 950 kHz,
tevens start dist.

10Vtt recht + start dist. = 400 kHz
2e △distorsion test
4Vtt = 800 kHz
OP275

2x JFet
4 - 5

NS 3,92

S 3,85
9 MHz

SR = 22

0,3Vtt recht 3,7 MHz
-1,5 dB 5,5 MHz

3Vtt recht en start △dist.
+/- 1 MHz

0,3Vtt recht +/- 900kHz
-3 dB 1,5 MHz

3Vtt -3dB 1 MHz
10Vtt -3 > 800 kHz + △dist.
DUO opamp
OPA627

JFet
+/- 7
max +/- 7,5
6,95

16 MHz

SR = 55
buffer x1 mode (=plus)
met x1 FB jumpers

0,3Vtt start inzak > 4MHz
-3 dB >> 5,5 MHz

3Vtt start inzak 4,4 MHz + △dist.
-3dB >> 5,5 MHz

10Vtt sterke △dist.
omklap = 800 kHz


x10 mode "plus"
0,3Vtt -3dB 2,5 MHz NO dist.
3Vtt -3dB 2,5 MHz NO △dist.
-6dB 3,75MHz
10Vtt -3 2,5 MHz NO △dist.
-6dB 3,4 MHz

x10 mode "min"
0,3Vtt -3dB 3,8 MHz NO △dist.
3Vtt -3 dB 3,58 MHz net geen △dist.
10Vtt 2 MHz △dist. +/- -1 à -2 dB

de echte,
erg duur
uitgesoldeerd, via Ali
OPA637

JFet
+/- 7
max +/- 7,5
txt

80 MHz

SR =135
+1 ==> kan niet, osc.

txt


nergens te koop?
waarschijnlijk verouderd en productie stop

OPA827
(Digi-Key)

JFet
+/- 4,8

4,56

22 MHz

SR = 28
0,3Vtt recht +/- 4 MHz
-3 dB > 5,5 MHz

3Vtt recht+start dist. 1,5 MHz
0,3Vtt recht +/- 1,5 MHz
-3 dB = 2,6 MHz

3Vtt recht +/- 1,5 MHz
-3 dB = 2,6 MHz

Op verloop PCB

test spul via Digi-Key

alles via Ali = Fake

OPA828

(Digi-Key
en Mouser)

JFet
+/- 5,5
max +/- 6,2
5,56 max. 5,9


45 MHz

SR = 150
0,3Vtt recht < 3,5 MHz
-3 dB > 5,5 MHz

3Vtt Recht < 4 MHz + dist.
0,3Vtt recht +/- 3 MHz
-3dB +/- 5 MHz

3Vtt recht +/- 2,7 MHz
-3dB 4,4 MHz

Op verloop PCB

vrij recent op de markt

Upgrade van zowel OPA627 als OPA827
OPA828

via ALI

JFet
+/- 5,5
max +/- 6,2
NS max. 5,85

S high-f 7,17

45 MHz

SR = 150
0,3Vtt recht +/- 2,5 MHz
-1,5dB +/- 5,5 MHz

3Vtt recht 2 MHz
-1,5dB 5,5 MHz

0,3Vtt recht 2,7 MHz
-3dB +/- 4,7 MHz

3Vtt recht +/- 2,7 MHz
-3dB 4,6 MHz

10Vtt recht + start △dist. = 1,2 MHz

SMD op verloop PCB

vrij recent op de markt

Upgrade van zowel OPA627 als OPA827
OPA1611

via ALI

Tor
+/- 3,6

NS max. 3,89

S high-f 4,7

40 MHz

SR = 27
0,3Vtt recht +/- 5,4 MHz
NO △dist.

3Vtt recht 0dB tot 3 MHz
boven 3M △dist.

0,3Vtt recht +/- 3,6 MHz
-1,5dB +/- 5,4 MHz

3Vtt recht 2,8 MHz
-3dB 4,9 MHz

10Vtt max NO △dist. +/- 1 MHz

SMD op verloop PCB

via ALI

OPA1611

via ALI

versie met extra booster eindtrap

Tor
+/- 3,6

NS max. 5,88

S high-f 6,55

40 MHz

SR = 27
--- 0,3Vtt recht +/- 3,6 MHz
-1,5dB +/- 5,4 MHz

3Vtt recht 2,8 MHz
-3dB 4,5 MHz

10Vtt max NO △dist. +/- 1 MHz

SMD op verloop PCB

via ALI

CA3140

MOSFET
03 - 6

NS = 4,2

S = 4,33
4,5 MHz

SR = 9
0,3Vtt en -3dB = 5,5MHz
NO △dist.
met x1 FB jumpers

3Vtt = > 1MHz
△dist. net na -2dB

0,3Vtt = -3dB +/- 450 kHz

3Vtt = -3 dB +/- 450kHz,
NO △dist.

10Vtt = -3dB +/- 550 kHz,
NO △dist.
standaard input buffer

OPA604AP

JFet
+/- 5,3
max +/- 6


20 MHz

1/10 f bij 10x = 1,5 à 2 MHz

SR = 25
-- --

--

--
alle Ali aankopen FAKE
-
zie 2e tabel
-
OPA134
(Reichelt)

JFet
4
max 5
4,11

8 MHz

SR = 15 à 20
0,3Vtt recht -> 5,5MHz,
dan △dist.

3Vtt recht+undist. = 1,1 MHz

10Vtt OK tot 250kHz,
sterke dist. > 550 kHz
0,3Vtt inzak 650 kHz
-3 dB 1,5 MHz

3Vtt recht 500 kHz
-3 dB 1,4 MHz

10Vtt recht < 600 kHz
-3 dB + △dist. 1MHz

beperkte f-bereik in overeenstemming met Closed_gain curve
Dus niet zo hoog in f helaas, helft OPA604

2e test ALI aankoop +/- zelfde
OPA134
(Ali)

JFet
4
max 5
2,43

8 MHz

1/10 f bij 10x = > 500 à 800 kHz

SR = 15 à 20

0,3Vtt -3dB bij txt

3Vtt -3dB bij txt

10Vtt △dist. bij txt


0,3Vtt inzak < 400 kHz

3Vtt inzak > 300 kHz

10Vtt -3dB 300 kHz
10Vtt -6dB > 500 kHz
Ali

redelijk, maar f wat laag,
I klopt niet helemaal
LF356


JFet

5 à 10
6,29

5 MHz

SR = 12
0,3Vtt recht 3,2 MHz
-3dB > 5,4MHz
-1,5dB 3,7MHz

3Vtt start △dist. +/- 1 MHz
0,3Vtt recht 250 kHz
-3dB 550 kHz

3Vtt recht > 250 kHz
-3dB 525 kHz



LF256J

JFet

5 à 10
4

5 MHz

SR = 12
0,3Vtt -1,5dB 5,4 MHz

3Vtt start △dist. 1,1 MHz

0,3Vtt recht +/- 250 kHz
-3dB 550 kHz

3Vtt recht > 250 kHz
-3dB 550 kHz



versie voor iets hogere voedings spanning

LF357


JFet

5 à 10
6,05

20 MHz

SR = 50
x1 = osc.


0,3Vtt recht < 2 MHz
-3dB + dist. < 3 MHz

3Vtt recht +/- 1,6 MHz
-3dB + dist. 2,75 MHz

LF411
(Reichelt)

JFet
2
max 3,4
2,86

2,7 - 3 MHz

SR = 8 - 13
x1 plus
0,3Vtt recht 5MHz
-3dB >> 5,5MHz

3Vtt recht 2,3MHz =
start △dist.
-3dB 3,8M sterk △dist.

0,3Vtt inzak 250 - 300 kHz

3Vtt -3dB 300kHz

10Vtt -3dB 250 à 280 kHz

x10 niet zo hoog in f helaas, minder dan 1/4 van de OPA604

alternatieve PDF van NS
deze is met curves
LT1357

ALI topper

tor
2
max 2,5
NS = 2

S = 2,85
25 MHz

SR = 600
3Vtt = -3dB > 5,5 MHz,
recht tot 4,25MHz

7Vtt = -3dB 5,5 MHz,
recht tot 4MHz

NO △dist.!
0,3Vtt -3dB +/- 3,2M

3Vtt = -3dB > 3,7 MHz,
recht tot 1,7MHz

10Vtt = -3dB 3,9 MHz,
recht tot 1,5MHz

NO △dist.!
topper

LT1360

ALI topper

tor
4
max 5
NS = 4,5

S = 6
50 MHz

SR = 800
3Vtt = recht tot > 5MHz

7Vtt = recht tot > 5MHz

NO △dist.!
3Vtt = -3dB > 4,25 MHz,
recht tot 2,5MHz

7Vtt = -3dB 4,7 MHz,
recht tot 2,25MHz

NO △dist.!
topper, hoog resultaat,
vgl. AD817

LT1360

Reichelt

topper

tor
4
max 5
NS = 4,25

S = 4,6
50 MHz

SR = 800
-- 0,3Vtt -3dB > 5,5 M

3Vtt = -1,5dB > 5,5 MHz

10Vtt = -1,5dB 5,5 MHz

NO △dist.!
topper, hoog resultaat,
vgl. AD817

LT1363

ALI topper

tor
6,3

NS 6,5

S 6,95 - 7,11

70 MHz

SR = 1000
--

0,3Vtt - -1,5dB 5,4 MHz

3Vtt -1dB 5,4 MHz

10Vtt -1,5dB 5,4 MHz

nergens △dist.
topper, hoog resultaat,
vgl. AD817

toon generator gaat maar tot 5,4 a 5,5 MHz
AD817

ALI topper

tor
7
max 7,5
NS = 7,5

S = 6,9
50 MHz

SR = 350
--

0,3Vtt = 5 MHz,
NO △dist.
3Vtt = -3dB 4,7 MHz,
NO △dist.
10Vtt = -3dB 3,5 MHz,
NO △dist.
hoog resultaat in test circuit

video buffer, vgl LT1363
TLC271

1x CMOS Fet
1 à 2,2 mA

low = 0,09


high = 0,88
+/- 2,2 MHz

SR = 3 à 4
---


0,3Vtt = -3dB 275kHz,
recht = +/- 150kHz

3Vtt -3dB = 250kHz,
recht = +/- 150kHz

meting met high_P enable (8=low)

LET OP: max. 2x 8V voeding
rook bij 2x 15V...........
TL081

1x JFet
1,8

1,75

4 MHz

SR = 13

0,3Vtt recht 3,7 MHz
-1,5 dB 5,5 MHz

3Vtt recht +/- 1,5 à 1,7 MHz
daarna start △dist.
0,3Vtt -3 dB 330 kHz

3Vtt -3 dB 320 kHz

10Vtt -3 dB 260 kHz
---

TL074

4x JFet
+/- 1 mA per amp

7,7
(4 samen)

3 MHz

SR = 13

0,3Vtt recht +/- 4 MHz
-1,5 dB 5,5 MHz

3Vtt recht 1,2 MHz
daarna △dist.

0,3Vtt -3 dB 370 kHz

3Vtt recht 175 kHz
-3 dB 350 kHz

---




opamp

In het plaatje een beperkt aantal scammer opamps



Resultaten van enkele metingen die duidelijk NIET voldoen aan de datasheets, dus FAKE / oplichting

IC

techno type

Datasheet

I in mA


Gemeten

I in mA
NS = No Signal
S = Signal

Datasheet GBW

max.-3dB 1/10 f
bij 10x gain
en erg lage Utt

Slew-Rate / SR
in V/uSec
x1 max. Utt uit
Meestal "plus" circuit

10Vtt = 3,5Veff
3Vtt = 1Veff
300mVtt = 100mVeff

dist. = vervormingspunt
x10 max. Utt uit
Meestal "plus" circuit

10Vtt = 3,5Veff
3Vtt = 1Veff
300mVtt = 100mVeff

dist. =vervormingspunt
extra opmerkingen

Offset R's waarde naar min(4) of plus(7)

Haal lijstje alvast op in apart losliggend venster
OP37
(Ali)
tor
Zowel DIP8 als SMD getest
3,33

12V 3,05 / 2,90

15V 3,7
63 / 40MHz

1/10 f bij 10x
> 3 MHz

SR = 17
geen +1 ==> osc. 1,2Vtt -3dB 60 kHz
start inzak bij 45 kHz

Offset-R's 1en8 naar plus(7) 7,69k

FAKE = OP07?
beide shops offline!
OP37G
(Ali)
tor
andere SMD versie getest
3,33

2x 15V = 4,34 63 / 40MHz

1/10 f bij 10x
> 3 MHz

SR = 17
geen +1 ==> osc. 1,2Vtt -3dB drop 70 kHz

12Vtt 7kHz △dist.

Offset-R's 1en8 naar plus(7) = 7,38k

FAKE = OP07?
OPA627
(Ali)
JFET
FAKE!
+/- 7
max +/- 7,5

1,57 à 1,6

16 MHz

1/10 f bij 10x
+/- 1,2 à 1,5 MHz

SR = 55
--

0,3Vtt -3dB bij 110 kHz

3Vtt -3dB + △dist. bij 70 kHz

10Vtt -3 +△dist. bij 30kHz

mogelijke identificatie
mbv offset R's naar min(4)

4-1 = 1,189 kOhm
4-5 = 1,207

dubbel Fake
Offset R's zitten normaal aan plus=7 en NIET aan min=4
OPA637
(Ali)
FAKE

JFET
+/- 7
max +/- 7,5

1,6

80 MHz

1/10 f bij 10x > 5 MHz

SR = 135
--

0,3Vtt -3dB bij -?-

3Vtt -3dB + △dist. bij 70 kHz

10Vtt △dist. +inzak bij 30 kHz

mogelijke identificatie
mbv offset R's naar min (4)

4-1 = 1,19 kOhm
4-5 = 1,218

dubbel Fake
Offset R's zitten normaal aan plus=7 en NIET aan min=4
OPA604AP
(Ali)
FAKE

JFet
+/- 5,3
max +/- 6
1,55

20 MHz

1/10 f bij 10x = 1,5 à 2 MHz

SR = 25

0,3Vtt = -3dB + △dist. 1 MHz

3Vtt = 90kHz + △dist.
0,3Vtt = -3dB 125 kHz recht 50k

3Vtt = -3 110kHz recht 50k

10Vtt = -3 + △dist. 35kHz
via Ali, OK? NEE, fake

extra merkteken = 2118 2197

offset R's
a) 4-1 = 1k207 4-5 = 1k234
b) 4-1 = 1k194 4-5 = 1k219
c) 4-1 = 1k209 4-5 = 1k229
OPA604AP
(Ali)
FAKE

JFet
+/- 5,3
max +/- 6
2,22

20 MHz

1/10 f bij 10x = 1,5 à 2 MHz

SR = 25
-- 0,3Vtt (10x-)= -3dB 280 à 300kHz
3Vtt (10x-) = -3dB 230kHz

0,3Vtt (10x+)= -3dB 300kHz, recht tot 120k
3Vtt (10x+)= -3dB 285kHz, recht tot 120k
10Vtt (10x+)= -3dB 180kHz recht tot 150k
via Ali, OK? NEE, fake

extra merkteken = 88W7ATB

offset R's
a) 4-1 = 957 4-5 = 967
b) 4-1 = 935 4-5 = 969
c) 4-1 = 965 4-5 = 967
OPA827
(Ali)
FAKE
SMD

JFet
+/- 4,8

1,43

22 MHz

1/10 f bij 10x = 1,5 à 2 MHz

SR = 28

0,3Vtt = -3dB + △dist. 1,5 MHz

3Vtt = 70kHz + △dist.

0,3Vtt = -3dB 100 kHz

3Vtt = -3dB 100kHz


via Ali, OK? NEE, fake

echte OPA827 heeft GEEN offset pins connected.
Deze heeft offset R's
4-5 = 1k246 en 4-1 = 1k222
dus oplichting

OPA454
(Ali)
FAKE
SMD

tor
+/- 3,2

max. 4


2,5 MHz

Full-power bandwidth = 35 kHz

SR = 13



vele IC's uit de zending werken niet eens als opamp, dus SCRAP

via Ali, OK? NEE, afval

dus oplichting








gap

Email to PE1ABR
Opamp page
by Walter - PE1ABR - 2024-07-23